Scouting tekent samenwerkingsovereenkomst

Jongeren uitdagen hun grenzen te verleggen, nieuwe mensen te leren kennen en ze daarbij zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te geven zijn doelen die zowel Scouting als de International Award hoog in het vaandel hebben staan. Dat dit in beide organisaties met veel passie en betrokkenheid wordt vormgeven door vrijwilligers maakt samenwerking prettig en leerzaam.

foto nieuwsbrief scouting maart 2016

Artikel in Scouting Nieuws, maart 2016

Meerwaarde van het Awardprogramma voor Scouts en Explorers is het internationale aspect buiten de eigen Scouting organisatie, de eigen keuze om hieraan deel te nemen en de breedte van het programma.

Na twee jaar pionieren, ontwikkelen en afstemmen is op maandag 22 februari samenwerkingsovereenkomst getekend door vertegenwoordigers van beide organisaties. Niet geheel toevallig op een bijzondere dag voor Scouting; World Thinking Day. Het is een dag waarop scouts aan elkaar denken en dank en waardering hebben voor de internationale vriendschap die ze vinden in de Scoutingorganisatie.
Deze datum is gekozen, omdat het de verjaardag was van zowel de oprichter van Scouting, Lord Baden-Powell, als van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Het thema van 2016 is ‘Connect’ en dat hebben we met deze samenwerking prachtig vormgeven.

Niet-formeel leren
Inhoudelijke verbinding is er gevonden in de methodiek van niet-formeel leren. Jongeren nemen zelf de regie, hebben steun aan een structuur en criteria, stellen doelen waaraan ze werken om zich te ontwikkelen, worden gecoacht en het startpunt is enthousiasme en plezier. Door met hun Awardbegeleider na te praten en terug te kijken, worden deelnemers zich bewust van hun leerervaringen. Dit werkt dus anders dan bijvoorbeeld formeel leren waarbij de leerprocessen plaatsvinden in een georganiseerde en gestructureerde omgeving en expliciet als leren worden aangeduid. Bijvoorbeeld in termen van doelstellingen, tijd of middelen. Voorbeelden zijn opleidingen, cursussen, trainingen, workshops. Bij informeel leren wordt er geleerd als ‘toevallig neveneffect’. Leren gebeurt spontaan en vaak niet bewust, in het dagelijks leven.

Voor meer informatie over de manier waarop Scouting het Awardprogramma organiseert kun je terecht op de site; www.scouting.nl of informatie opvragen met het landelijk Team Awards via awards@scouting.nl.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.