Awardreis naar Kenia 2019

Gouden Expeditie en Residential Project

Opgeven voor de reis naar Kenia in 2019 kan tot 25 november! Bij 12 deelnemers gaat de reis door. Het maximale aantal deelnemers is 25. Ook niet-Awarddeelnemers mogen mee.

Laat je inspireren door een foto selectie van de reis van 2018: pp kenia reis 2018

 

  De groep van 2018

In de zomer van 2019 vertrekt een groep van 12 tot 15 jongeren naar Nyeri, Kenia. Wil je mee? Lees dan snel verder! Wil je meer weten? Mail dan naar ellen.schepens@gmail.com Aanmelden kan tot en met 16 oktober 2018.

       

Het programma
In 3 weken maak je kennis met de cultuur en natuur van Kenia. Vanuit onze basis, een basisschool met bedden, gaan we werken aan verschillende projecten. Van 2011 tot 2014 en in 2018 is deze reis ook georganiseerd. In die periode is het Kieni West Childrens Home compleet vernieuwd en zijn er op andere scholen in de buurt klaslokalen opgeknapt met verf en nieuwe vloeren. Ook is een kleuterklas gebouwd op een vluchtelingenkamp in Laikipia. Om deze projecten te bekostigen zamel je als deelnemer van deze reis €500 in. Je mag helemaal zelf bedenken hoe je dat gaat doen; wij kunnen je uiteraard helpen met ideeën en de organisatie.
Tijdens het verblijf in Kenia overnacht je ook bij een gastgezin. Je slaapt 2 nachten, samen met een andere deelnemer, bij een familie in de buurt. Deze gezinnen nemen je mee op sleeptouw naar activiteiten, familie, marktjes en uitjes. Zij willen jou het échte Kenia laten zien zoals zij het beleven. Je gaat bijvoorbeeld samen koken, mee naar het werk of op bezoek bij familie.
Ook gaan we een tocht maken naar één van de toppen van de Mount Kenya. In 3 dagen lopen we omhoog en de laatste dag dalen we weer af. Samen met begeleiders van de Keniaanse Presidents Award (de Keniaanse versie van de Duke of Edinburghs Award, in Nederland de International Award For Young People) ga je op pad. Je vindt de weg met het kompas en een kaart. De nachten breng je door in een tent op een veilig terrein. Je kan deze tocht gebruiken als gouden expeditie (of zilver). Bedenk je dus bij het inschrijven van deze reis of je fit genoeg bent (of kunt worden) voor deze tocht.
We sluiten de 3 weken af in een resort zodat we als groep kunnen nabespreken wat we gezien hebben en even kunnen ‘landen’ voordat we teruggaan naar Nederland.

Begeleiding
De begeleiding wordt verzorgd door Ellen en Lieke Schepens. Twee ervaren Keniagangers en Gouden Awardhouders. In Kenia is de organisatie in handen van Rose Wangui. Zij heeft van 2011-2014 en in 2018 ook het programma gedraaid.

Gezondheid
In Kenia vliegen malariamuggen rond. Het krijgen van malaria is zeer gevaarlijk. Daarom is het verplicht om tijdens de reis malariatabletten te slikken. Ons advies is om Malerone te nemen (geen Lariam). Dit middel heeft minder bijwerkingen. We zullen tijdens de reis tijdens het avondeten iedereen eraan herinneren dat de medicatie ingenomen moet worden. Voor de vaccinaties in Kenia ben je zelf verantwoordelijk. Vaak moet je deze meer dan 6 weken van tevoren al laten zetten. Ga dus op tijd naar de GGD bij jou in de buurt om te horen welke vaccinaties nodig zijn. Waarschijnlijk zijn dit de vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A en B. Voor mensen ouder dan 19 moet ook de DKTP herhaald worden.
In Kenia is onze Keniaanse partner verantwoordelijk voor het vervoer naar een dokter of ziekenhuis mocht dat nodig zijn. Ellen en Lieke zijn beide geschoold in EHBO en er gaat een EHBOkoffer mee op pad. Uiteraard is het ook aan de deelnemer zelf om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verwondingen of ziektes ontstaan. We horen graag via het inschrijfformulier of je medicijnen gebruikt en of je allergieën hebt.

Veiligheid
Tijdens de reis verblijven we op het bewaakte terrein van een basisschool. We gaan na het donker niet van het terrein af. Overdag zullen we altijd in groepjes van minimaal 2 zijn en zal er altijd een begeleider in de buurt of bereikbaar zijn. Kenia is een land waar van alles gebeurt. In Nyeri is het echter heel erg rustig. In de afgelopen jaren hebben we daar niets gemerkt van onrusten en natuurverschijnselen. De onrust speelt zich voornamelijk af rond de kust en tegen de grens van Somalië. Er is vanuit de Award en de begeleiders constant zicht op de situatie en we zullen het programma aanpassen wanneer nodig. We zullen een bladzijde met contactinformatie in Kenia en Nederland opnemen in het informatieboekje wat later dit jaar verstrekt wordt.

Documenten
Zodra je je opgeeft voor het programma krijg je een aantal documenten toegestuurd. Dit zijn bijvoorbeeld de algemene voorwaarden. Hierin staat beschreven wat we van jou als deelnemer verwachten en wat je van ons als organisatoren mag verwachten. In de loop van de voorbereiding zullen er nog meer documenten verspreid worden. Zo maken we een informatieboekje, stellen we samen met alle deelnemers een gedragscode op en zullen uiteraard de visa en tickets bij je terecht komen. Waar je zelf aan moet denken zijn de papieren van je zorgverzekering (en pasje), je reisverzekering (en pasje), je vaccinatiepaspoort en natuurlijk je eigen paspoort. Jongeren onder de 18 jaar tekenen samen met een ouder/voogd alle documenten en een ouderverklaring.

Bagage
Je hebt in Kenia niet veel nodig. Uiteraard denk je aan kleding, toiletspullen en malariamedicijnen. Op de slaapzaal slaap je in een bed met matras. Neem zelf een hoeslaken, slaapzak en kussen mee. Ook is het leuk om cadeautjes en foto’s uit Nederland in te pakken zodat we de mensen daar kunnen bedanken. Een uitgebreide paklijst vind je later dit jaar in het informatieboekje. Voor de jungletocht heb je een slaapzak, matje, bord/bestek/beker en goede wandelschoenen nodig.

Samenwerking met International Award for Young People, the Netherlands
Ellen en Lieke Schepens zijn als vrijwilliger verbonden aan de International Award in Nederland en hebben een VOG en vrijwilligersovereenkomst met de Award. Ook de financiën worden via de Award geregeld op een aparte rekening. De reis voldoet aan de criteria voor een Gouden Expeditie en Residential Projetc: hierovoor moeten deelnemers minimaal 16 jaar zijn.
De verdere voorbereiding van deze Expeditie vindt plaats samen met Franck Horio, bestuurslid en contactpersoon voor Expedities bij de Award Nederland.

Kosten
De kosten van deze reis zijn +/- €2200. Daarvoor krijg je: 
– Vliegticket
– Verblijf
– 3 maaltijden per dag
– Expeditie Mount Kenya
– Verblijf gastgezin
– Bezoek safaripark
– Verblijf resort
– Trui en Tshirt
– Trainingsdagen

Niet bij de prijs inbegrepen:
– Visum
– Vervoer van en naar Schiphol
– Inentingen
– Verzekeringen

Aanmelden

Om aan te melden kun je het inschrijvingsformulier gebruiken. Je maakt je inschrijving definitief door €500 over te maken op rekeningnummer NL84ABNA0460142895 onder vermelding van ‘Kenia 2019 Aanbetaling’ en je naam.

Inschrijfformulier 2019 Kenia

Printbare versie van deze informatie: Website Award Kenia 2019 website DEF

Lees ook het verslag van de Awardreis Kenia 2018


Op 21 juli vertrok een groep van 8 jongeren naar Kenia om in 3 weken kennis te maken met de cultuur en natuur van het land. De reis is opgezet door Lieke en Ellen Schepens op basis van hun ervaring en contacten van eerdere reizen naar dit fantastische land. Zij willen de jonge deelnemers laten kennis maken met ontwikkelingshulp door hier zelf mee te helpen, maar vooral door zich bewust te maken van de verschillen en overeenkomsten van het land en daarnaast hun eigen ontwikkeling stimuleren. Ellen vertelt:

‘We verblijven op Moi Nyeri Primary School. Door het personeel, die we nog kenen van de vorige reizen, worden we hartelijk ontvangen. De leerlingen kijken ons eerst nieuwsgierig en gespannen aan, maar al snel willen ze alles van ons weten en maken we samen muziek buiten schooltijd.
Veel kinderen zitten hier op kostschool, daardoor spenderen we ook de avonden samen. Overdag bezoeken we projecten waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt, zoals Esters rescue home. Dit is een weeshuis opgezet door Ester die haar leven wijdt aan kansarme en ouderloze kinderen. Hartverwarmend om te zien wat deze vrouw voor de kinderen doet. Zo heeft ze bijvoorbeeld een jongen met een waterhoofdje en een met een geestelijke en lichamelijk verstandelijke beperking opgenomen in haar ‘familie’ die door de ouders ten vondeling waren gelegd. Zij zagen geen toekomst voor deze kinderen, maar Ester wel.

Tijdens een logeerweekend bij gastgezinnen kwamen de verschillen en overeenkomsten in opvattingen en dagelijks leven duidelijk naar voren. Een leerzame en leuke ervaring voor allemaal.
Daarnaast wordt door de groep een fundering gegraven voor een kleuterklas in een dorpje waar slachtoffers van de politieke rellen van 2007 wonen. Deze bewoners zijn hun eigen huis kwijtgeraakt en hebben hier een hut gekregen van de regering. De rest van de kleuterklas wordt afgebouwd door mensen uit het dorp en vaklui, met behulp van het sponsorgeld wat de deelnemers hebben opgehaald.

Een ander onderdeel van de reis is de Expeditie, waarbij 80 kilometer afgelegd werd rond de basis van de Mount Kenya. Vier deelnemers van de groep doen mee aan dit project voor hun Gouden Award wat het voor hen extra speciaal maakt.

Er was ook tijd voor ontspanning. Wilde dieren spotten tijdens een safari en dansen op Afrikaanse klanken waren ook deel van deze reis. De laatste 2 dagen verbleven we in een resort om bij te komen van de Expeditie, alle indrukken en om de omgekeerde cultuurshock te verkleinen. De deelnemers hebben in deze 3 weken zo veel nieuwe impressies opgedaan en zijn in opvattingen veranderd, maar de thuiswereld niet. Met name het besparen van energie en water was een bewustwording van de deelnemers. Stroom is erg duur en wassen met warm water is zeldzaam geweest voor ons. Even de stekker uit het stopcontact halen, niet te lang douchen en de lamp uitmaken dus! We nemen een heleboel kennis, indrukken en nieuwe vriendschappen mee voor de rest van ons leven!’

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.