Kenia 2018

Awardreis Kenia 2018


Op 21 juli vertrok een groep van 8 jongeren naar Kenia om in 3 weken kennis te maken met de cultuur en natuur van het land. De reis is opgezet door Lieke en Ellen Schepens op basis van hun ervaring en contacten van eerdere reizen naar dit fantastische land. Zij willen de jonge deelnemers laten kennis maken met ontwikkelingshulp door hier zelf mee te helpen, maar vooral door zich bewust te maken van de verschillen en overeenkomsten van het land en daarnaast hun eigen ontwikkeling stimuleren. Ellen vertelt:

‘We verblijven op Moi Nyeri Primary School. Door het personeel, die we nog kenen van de vorige reizen, worden we hartelijk ontvangen. De leerlingen kijken ons eerst nieuwsgierig en gespannen aan, maar al snel willen ze alles van ons weten en maken we samen muziek buiten schooltijd.
Veel kinderen zitten hier op kostschool, daardoor spenderen we ook de avonden samen. Overdag bezoeken we projecten waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt, zoals Esters rescue home. Dit is een weeshuis opgezet door Ester die haar leven wijdt aan kansarme en ouderloze kinderen. Hartverwarmend om te zien wat deze vrouw voor de kinderen doet. Zo heeft ze bijvoorbeeld een jongen met een waterhoofdje en een met een geestelijke en lichamelijk verstandelijke beperking opgenomen in haar ‘familie’ die door de ouders ten vondeling waren gelegd. Zij zagen geen toekomst voor deze kinderen, maar Ester wel.

Tijdens een logeerweekend bij gastgezinnen kwamen de verschillen en overeenkomsten in opvattingen en dagelijks leven duidelijk naar voren. Een leerzame en leuke ervaring voor allemaal.
Daarnaast wordt door de groep een fundering gegraven voor een kleuterklas in een dorpje waar slachtoffers van de politieke rellen van 2007 wonen. Deze bewoners zijn hun eigen huis kwijtgeraakt en hebben hier een hut gekregen van de regering. De rest van de kleuterklas wordt afgebouwd door mensen uit het dorp en vaklui, met behulp van het sponsorgeld wat de deelnemers hebben opgehaald.

Een ander onderdeel van de reis is de Expeditie, waarbij 80 kilometer afgelegd werd rond de basis van de Mount Kenya. Vier deelnemers van de groep doen mee aan dit project voor hun Gouden Award wat het voor hen extra speciaal maakt.

Er was ook tijd voor ontspanning. Wilde dieren spotten tijdens een safari en dansen op Afrikaanse klanken waren ook deel van deze reis. De laatste 2 dagen verbleven we in een resort om bij te komen van de Expeditie, alle indrukken en om de omgekeerde cultuurshock te verkleinen. De deelnemers hebben in deze 3 weken zo veel nieuwe impressies opgedaan en zijn in opvattingen veranderd, maar de thuiswereld niet. Met name het besparen van energie en water was een bewustwording van de deelnemers. Stroom is erg duur en wassen met warm water is zeldzaam geweest voor ons. Even de stekker uit het stopcontact halen, niet te lang douchen en de lamp uitmaken dus! We nemen een heleboel kennis, indrukken en nieuwe vriendschappen mee voor de rest van ons leven!’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.