Uitleg over de vier gebieden

Je gaat voor jouw Award aan de slag binnen vier gebieden (bij Goud zijn dat er vijf). Ieder gebied kent zijn eigen uitdagingen en vraagt van jou de nodige creativiteit, organisatietalent, sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel. De vier gebieden worden hieronder beschreven.

1. Vrijwilligerswerk
Heb jij al ontdekt hoe leuk vrijwilligerswerk is? Dit onderdeel van de Award geeft je de kans op jouw manier een ander te helpen. Verantwoordelijkheid durven nemen om zelf een steentje bij te dragen aan de samenleving staat centraal. Voor dit onderdeel is het de bedoeling dat je een activiteit gaat ondernemen die een bijdrage levert aan de samenleving en een invloed heeft op het leven of de omgeving van andere mensen. De keuze voor een activiteit is zeer groot, dus denk goed na over de activiteit die je wilt gaan doen, je bent er tenslotte minimaal drie maanden op zeer regelmatige basis mee bezig.
Denk bijvoorbeeld aan:
• koffie schenken, een computercursus of spelletjes doen in een verzorgings- of bejaardentehuis
• groepsleider of trainer zijn in je (sport)vereniging
• vrijwilligerswerk doen in je buurthuis
• voorlezen of wandelen met kinderen of mensen met een beperking
• helpen in het dierenasiel of kinderboerderij
• bij de plaatselijke natuur- of milieuwerkgroep werken.

 

 

 

Sport12. Sport
Niets is zo belangrijk als lichaamsbeweging: daarom is dit een belangrijk onderdeel van de Award. Je kiest je eigen sport en je eigen doel, maar je wordt uitgedaagd om je prestaties door regelmatige training steeds te verbeteren. Dit onderdeel vraagt discipline, doorzettingsvermogen en motivatie om dat doel te bereiken. Door uit te gaan van je eigen capaciteit, geeft dit onderdeel evenveel uitdaging aan een goede atleet als aan de enthousiaste beginneling of iemand met beperkte mogelijkheden. Een verbetering van jouw beginniveau is met training en doorzettingsvermogen altijd mogelijk! Je kunt ervoor kiezen om je sport individueel of in clubverband te doen, zolang de fysieke inspanning maar aanwezig is.

 

 

 

 

 

individueel43. Individueel talent
Altijd al eens willen leren tekenen of schilderen? Nooit genoeg moed gehad je op te geven voor die cursus zingen, dansen of acteren? Het onderdeel Individueel talent geeft je de kans jouw droom te verwezenlijken. Je ontwikkelt jezelf (verder) op gebieden die jij interessant vindt: praktisch, technisch of creatief. Het is belangrijk dat jij de vaardigheden opdoet die je voor ogen hebt… en als het kan je grenzen te verleggen! De onderwerpen waaruit je kunt kiezen zijn natuurlijk talloos, want iedereen heeft zeer verschillende talenten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan muziek, kunst, entertainment, communicatie, natuur of techniek.

 

 

 

expeditie74. Expeditie
Een Expeditie bestaat uit een tocht van een paar dagen, die je in een groep van vier tot zeven personen maakt. Samen met je groepsleden bedenk je een doel of thema voor de tocht. Een grondige voorbereiding is noodzakelijk: (leren) kaartlezen en navigeren met kompas, wandelschoenen inlopen/oefenen met kanoën, tenten, slaapzakken en andere benodigdheden verzamelen, eten inkopen en zelf bereiden… De organisatie, training en de tocht zelf vragen samenwerking, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Een Expeditie kan lopend, fietsend, te paard, per kano of boot worden gedaan, afhankelijk van je vaardigheden. Je gaat samen met een team op expeditie in een voor jullie onbekende omgeving, waarbij je een tocht aflegt en overnacht in een tent of een eenvoudige accommodatie. De gehele organisatie en planning van de Expeditie doe je samen met je team. Lees meer over het voorbereiden van een expeditie.

 

 

Nepal foto5. Residentieel project
Voor Goud is er nog een extra onderdeel: een Residentieel project. In een onbekende omgeving doe je samen met nieuwe mensen mee aan een project. Het project duurt minimaal vijf dagen en vier nachten en verbreed letterlijk en figuurlijk je horizon. Vooraf omschrijf je in overleg met je Awardbegeleider duidelijk je persoonlijke doel voor dit project en hier werk je gericht en bewust aan.

 

 

 

 

 Als Gouden Award deelnemer naar Nepal

Na een zeer geslaagde reis naar Nepal in de zomer van 2013 organiseerde de Awardorganisatie in samenwerking met Himalayan Care Hands opnieuw een reis naar Nepal in juli-augustus 2014. Enthousiaste & flexibele Gouden Award deelnemers die goed in een team konden werken namen deel. Ze betaalden hun eigen ticket en organiseerden daarnaast sponsoracties om de lokale projecten te steunen. Dit kon vervolgens meetellen als hun Residentiële Project én als hun Expeditie/Exploratie voor Goud.

Voor meer informatie, zie www.awardnepal.wordpress.com

Download de folder over dit project hier.